Det er viktig å få nok søvn. Kroppen er innstilt på å få dyp hvile en viss tid hver natt for at den skal kunne klare å fungere skikkelig dagen etterpå. Mens vi sover, jobber kroppen med helt andre ting enn den kan gjøre når vi er våkne.
En god natts søvn består av fire forskjellige søvnfaser. Når vi har sovet oss gjennom disse, begynner vi om igjen og går igjennom de tre siste fasene. Sånn fortsetter vi opptil 4-5 ganger hver natt.
Dette er de fire søvnfasene:
1) Innsovningsfasen. Veldig lett søvn, som ofte oppleves som om du er halvvåken.
2) Basissøvn. Noe dypere hvilesøvn.
3) Dypsøvn. Dyp hvilesøvn uten drømmer, også kalt deltasøvn. Under deltasøvnen innhenter kroppen seg både fysisk og psykisk. Gamle celler repareres, nye celler lages, immunsystemet aktiveres, hormonproduksjonen øker, og hjernen sorterer inntrykkene fra dagens hendelser.
4) REM-søvn. Drømmesøvn, som har fått navn etter de spesielle, raske bevegelsene øynene gjør mens vi drømmer (REM = fra engelsk: rapid eye movement). Periodene med drømmesøvn blir stadig lengre utover natten. Når du våkner om morgenen, befinner du deg som oftest i en drømmesøvn.
Hvorfor er det så viktig å sove godt?
Det blir ofte vanskelig å greie de daglige oppgavene når du er trøtt, fordi både kreativiteten, reaksjons- og prestasjonsevnen blir dårligere. Søvnmangel er dessverre årsaken til mange større og mindre ulykker og skader, og manglende søvn kan også gjøre at du har vanskelig for å konsentrere deg, og at du får problemer med å lære nye ting.
Mens kroppen sover, fortsetter nemlig hjernen med å trene på dagens arbeidsoppgaver. Derfor er det også lurt å lytte til det gammeldagse rådet om å ”sove på det” når det gjelder vanskelige avgjørelser eller situasjoner som tilsynelatende virker uløselige. Selv om du er usikker på noe når du sovner, kan det godt hende at du våkner opp neste morgen med en klar formening om hva du faktisk skal gjøre.
Hvor mye søvn trenger du?
Søvnbehovet er forskjellig fra person til person. De aller fleste trenger 7-8 timers søvn for å kunne være opplagte og klare resten av sin våkne dag. Eldre mennesker trenger vanligvis litt mindre søvn, mens barn behøver 10-12 timer og spedbarn må sove enda mer. 6-9 timers søvn er det som anses normalt for en voksen person. Noen veldig få greier seg med mindre enn 6 timer.
Hvis du har vanskelig for å stå opp når vekkeklokka ringer og kjenner deg trøtt og uopplagt om dagen, er det sannsynlig at du egentlig behøver mer søvn. Har du tenkt å ta igjen tapt søvn, er det best om du gjør det ved å legge deg litt tidligere neste kveld og stå opp til vanlig tid.
10 gode sovetips
1) Stress og uro kan påvirke søvnkvaliteten. Stress mindre i løpet av dagen, så får du antagelig også sove bedre.
2) Prøv å legge deg på samme tid hver kveld og stå opp til samme tid hver morgen – både på hverdager og i helger. Sover du for lenge i helgene, kan det forstyrre døgnrytmen din, og du blir kanskje veldig trøtt på mandag.
3) Sørg for at du trives på soverommet. Det er viktig å ha en madrass som passer for akkurat deg. En deilig pute, en god dyne og behagelig sengetøy kan hjelpe deg til å sove godt. Frisk luft er også bra. I den kalde årstiden kan det også hjelpe å ta med en varmeflaske under dyna hvis du lett blir kald på føttene.
4) Hvis du lett blir forstyrret av lyder, kan du bruke ørepropper når du sover. Blir du irritert av lys, kan du velge mørke gardiner eller kanskje sette opp en lystett rullgardin.
5) Unngå koffeinholdige drikker (kaffe, svart te, Cola) og alkohol sent om kvelden. Alkohol kan riktignok gjøre deg søvnig, men den gir dårlig søvnkvalitet.
6) Magen din pleier å si fra hvis den er tom eller stappmett ved sengetid. Vær snill med magen, og spis et lite, lett kveldsmåltid hvis du er sulten.
7) Ro deg ned i god tid før leggetid. Hverdagsmosjonen kan du gjøre unna tidligere på kvelden. La kroppen få lov til å slappe av både fysisk og psykisk et par timer før du skal sove. Ta et varmt bad eller sitt med bare føttene i vann. Bruk gjerne litt beroligende lavendel i badevannet. Drikk en kopp koffeinfri urtete beregnet for kveldsbruk (husk bare å gå på toalettet rett før du legger deg). Det kan også være aktuelt å prøve et naturlig søvndyssende urteprodukt.
Sjekk det gode utvalget av typiske søvnprodukter i nettbutikken Helseogkost.no
8) Får du ikke sove, er det bare dumt å bli liggende og vri seg. Les litt i en bok eller hør på noe rolig musikk, så kommer trøttheten vanligvis sigende etter en liten stund.
9) Forsøk å sove sammenhengende. Det er faktisk bedre å sove 6 timer i ett strekk enn 8 timer med avbrekk.
10) Tenk på noe hyggelig før du lukker øynene dine, så sovner du med et smil om munnen. Det kan ofte virke positivt på søvnkvaliteten.
Sov godt – og drøm fantasifulle drømmer!