Ramsløk er en delikatesse som du bør plukke med deg om du finner den. Sesongen for ramsløk starter i april og varer til rundt midten av juni – avhengig av hvor i landet du befinner deg. Ramsløk må plukkes mens bladene er grønne og friske. Rekker du ikke å bruke opp bladene ferske, kan de fryses ned for seinere bruk. Ramsløk trives først og fremst i skyggefulle, fuktige steder – særlig i løvskog. Ramsløk er viltvoksende i hele Europa og i Asia, og arten dyrkes som hageplante i Nord-Amerika. I Norge vokser ramsløk vilt i lavlandet langs kysten fra Oslofjorden helt opp til Trøndelag.
Ramsløk (Allium ursinum) blir ofte kalt for «Nordens hvitløk». Det er en flerårig løkplante som blir inntil 30 cm høy. Ramsløk inneholder eteriske oljer som er spesielt rike på blant annet alliin og allicin – akkurat de samme interessante virkestoffene som også finnes i hvitløk. I tillegg inneholder de unge ramsløkbladene også vitamin C og betakaroten. På grunn av sterke antibakterielle egenskaper kan ramsløk brukes til å øke holdbarheten i andre matvarer.
Hvor finnes vill ramsløk?
Her kan du finne ramsløk i Norge (ekstern lenke til Artsdatabanken.no)
Ikke fritt fram for sanking av ramsløk
Det er imidlertid viktig å huske på at du ikke kan plukke ramsløk hvor som helst – i naturreservatene er alle planter fredet.
Se kart over Norges verneområder (ekstern lenke til Miljøverndirektoratet.no)
Viktige forskjeller på ramsløk og liljekonvall
Tidlig i sesongen kan det være vanskelig å se forskjell på ramsløk og liljekonvall. Når plantene står i blomst, er det derimot enkelt å se forskjell på dem.
LILJEKONVALL er en giftig plante og må ikke spises. Liljekonvall er blankere og stivere i bladene. Nederst i bladskaftet er det rødt. Liljekonvallens blad mangler lukten av hvitløk, og om du skulle smake på liljekonvall er det ikke så store mengder gift at det er farlig.
RAMSLØK kjennetegnes med de brede bladene, og etter hvert de hvite blomstene som sitter i en skjermlignende blomsterstand. Ramsløk har bladene enkeltvis på hver sin stilk, og i motsetning til rødfargen til liljekonvall blir ramsløk ofte lys grønn til hvit nedover stilken.
For å forsikre deg om at det virkelig er ramsløk du har i hendene: lukt på bladene, eller gni bladene mellom fingrene, så vil du kjenne duften av hvitløk.
Spist liljekonvall – hva gjør jeg?
Dersom du har smakt på en liten bit av et liljekonvallblad er det ikke farlig. Mengden giftstoff blir for liten til at det kan medføre alvorlig forgiftning. Dette gjelder både barn og voksne.
Spises større mengder plantemateriale blir vurderingen en annen, og oppfølging av lege eller behandling på sykehus kan bli nødvendig.
De gir deg råd om videre oppfølging/behandling ved fare for akutte forgiftninger.