Jordskokk (på latin: Helianthus tuberus, på engelsk: Jerusalem-arthichoke og indianernes navn på den er Sun Root) er en «glemt», gammeldags rotgrønnsak som opprinnelig ble dyrket av indianerne i Nord-Amerika. Den kom til Norge allerede på 1600-tallet, men ble dessverre skjøvet til side av poteten, som kom 30-40 år seinere og var lettere å høste og skrelle og ga større avlinger.
Jordskokkplanten har knudrete planter som ser ut som knudrete poteter og har ikke akkurat utseendet med seg. Det er derfor lett å gå forbi jordskokken i grønnsaksdisken nettopp fordi den ikke ser så «pen» ut. Men denne allsidige rotknollen med den nøtteaktige smaken passer perfekt som tilbehør til mange forskjellige typer mat, både sammen med kjøtt, fjærkre og fisk. Det sprø og saftige fruktkjøttet i jordskokken er hvitt eller lys gult og har en søt og delikat smak.
Jordskokken egner seg ypperlig både til koking, fritering, råsteking, baking og dessuten til puréer, supper og i wok, i tillegg til at den også kan rives og brukes som råkost i salater.
Ernæringsmessig har jordskokken mange gode egenskaper. Den inneholder mye jern, en del kalsium og magnesium og dessuten C-vitamin. Den aller største fordelen med jordskokk er imidlertid at den ikke inneholder stivelse. Jordskokk inneholder derimot karbohydratet inulin, en type kostfiber som går ufordøyd gjennom tarmsystemet og ikke påvirker blodsukkeret og som derfor kan være nyttig for både diabetikere og andre som gjerne vil redusere andelen av karbohydrater i kostholdet.
Næringsverdi per 100 gram rå jordskokk
Energi 73 kcal / 310 kJ
Karbohydrater 17,44 g
Fett 0,01 g
Protein 2,0 g
Kostfiber 1,6 g
Noen tips til måter å bruke jordskokken på:
Jordskokkpuré
Kok jordskokkene møre i lettsaltet vann sammen med litt sitronsaft – dette tar ca. 20 minutter. Hell av vannet. Ha i litt fløte, og kok dette sammen med jordskokkene til du får en grøtaktig konsistens. Mos jordskokkene med en potetmoser eller ha dem i en blender. Smak til med litt urtesalt.
Du kan også lage en annen velsmakende rotmos ved å blande jordskokk sammen med andre rotgrønnsaker – se oppskriften Rotmos av jordskokk, kålrot og gulrot
Jordskokkchips
Skjær jordskokkene i 0,5 mm tynne flak med en sylskarp kniv. Legg skivene i sitronvann etter hvert som du skjærer dem opp, så de ikke blir brune. Når alle jordskokkene er ferdig skåret opp, tørker du av skivene i litt tørkepapir. Friter jordskokkchipsene i olje på 160 grader til de er lyst gylne. Ha på litt havsalt eller urtesalt når de er ferdig stekt.
Råstekt jordskokk
Del jordskokkene i biter på 2 x 2 cm. Ha smør i stekepannen og stek jordskokkbitene på lav varme til de blir gylne rundt hele. Smak til med havsalt eller urtesalt.
Dyrking av jordskokk
Jordskokk er en nær slektning av solsikke (Helianthus annuus). Den minner om vanlig solsikke med flotte gule blomster og høy stengel. Blomstene på jordskokkplanten er mindre enn hos vanlig solsikke, og jordskokk har i tillegg spiselige stengelknoller på røttene på samme måte som potet. Knollene varierer en del i formen, fra avlange til runde og er ofte ganske ujevne i form med flere forgreininger eller «hoder».
Jordskokk er lett å dyrke, også her i Norge. Jordskokk trives på de fleste jordtyper, men blir ofte dyrket på lette, sandholdige jordarter for å gjøre høstingen av knollene enklere. Knollene kan overvintre i jorda og tåler helt ned til 20-30 minusgrader i lufttemperatur. Dette vil imidlertid avhenge av jordtype og snødekke.
Knollene settes om høsten med 35-40 cm avstand. Settedybde: 10-12 cm. Det beregnes 75-85 cm mellom hver rad.
Gjødsling av jordskokk er omtrent som til potet. Ved økologisk dyrking brukes økologisk husdyrgjødsel (for eksempel hønsegjødsel).
Vanning er nødvendig i tørre perioder, spesielt under knolldanningen, for å få god avling.
Jordskokk til hobbydyrking høstes for hånd med greip. Du kan begynne å høste når blomstene begynner å takke for seg. Riset visner ned om høsten ved første frostnatt, men knollene kan uansett høstes også etter nedvisning av riset om høsten eller tidlig om våren når jorda blir telefri. Høsting kan selvsagt også foregå hele vinteren hvis jorda dekkes med halm eller lignende.
Jordskokk har tynt skall og tørker lett ut. Det anbefales å lagre ved lav temperatur og høy luftfuktighet. Lagring gjøres best ved 2-4°C og minst 95 prosent relativ luftfuktighet.