Rask og lekker, vårlig suppe som naturligvis smaker aller best om du bruker kortreist, norsk asparges.
(4 porsjoner)
1 kg fersk, grønn asparges
1 stor gul løk
meierismør til steking
1 liter kraft – eller 1 liter vann + 2 buljongterninger (for eksempel hønsebuljong)
2 dl fløte
2 ss presset sitron
2 ts salt
1 ts pepper
Kutt eller knekk av de 2-3 nederste centimeterne av stilkene og fjern disse. Spar toppene på noen av aspargesene til pynt, og skjær stilkene og resten av aspargesen i passelige biter.
Grovhakk løken. Stek løken i smør til den er mør. Ha i aspargesbitene, og smak til med salt og pepper. Fres videre i ca. 5 minutter.
Ha oppi buljong (eller kraft), og la det hele småkoke under lokk til aspargesen er mør – ca. 15 minutter.
Mens suppen koker:
Stek aspargestoppene i litt meierismør, og krydre med litt godt salt.
Kjør suppen i en blender eller bruk stavmikser, til den er jevn.
Ha suppen tilbake i gryten, tilsett fløte, og smak til med ferskpresset sitronsaft.
Pynt suppen med de smørstekte aspargestoppene, og ha på litt nykvernet pepper.
Ekstra tips:
Pynt med litt høvlet parmesan i tillegg.