Over hele verden markeres Verdens eggdag (World Egg Day) den andre fredagen i oktober.
Bak det tynne eggeskallet på hønseegget skjuler det seg en betydelig mengde med forskjellige næringsstoffer – blant annet alle de viktigste vitaminene vi trenger – bortsett fra vitamin C («så vet du det» – som det heter i reklamen).
Eggehviten er rik på protein av beste kvalitet. Denne typen protein kan kroppen bruke til å bygge både muskler, celler, vev, hormoner, hår, negler og mye mer.
Eggeplommen inneholder både D-vitamin og E-vitamin. D-vitamininnholdet er et fint tilskudd hvis du ikke spiser så mye fisk. E-vitaminet i egg er flott for både hjertehelsen, for fruktbarheten og for å holde deg ung. Eggeplommen har også litt A-vitamin i form av betakaroten, litt av alle B-vitaminene og de viktigste mineralene og sporstoffene kroppen trenger, inkludert jern.
Eggeplommen er også rik på kolin. Dette fettstoffer kan dannes i kroppen, så det er ikke essensielt, men mye tyder på at kroppen ikke danner tilstrekkelige mengder til å dekke alle oppgavene dette stoffet har i cellene. Dette gjelder spesielt når vi blir eldre. For lite kolin i kroppen kan for øvrig også føre til mangel på B-vitaminet folat (også kalt folin og folsyre). Fettstoffet kolin har dessuten vist seg å være vesentlig for hjernefunksjonen.
Hva med kolesterol?
Nyere forskning tyder på at egg ikke påvirker kolesterolet nevneverdig i ugunstig retning. Det finnes også studier som viser at egg faktisk bedrer den totale blodfettprofilen (kolesterol av alle slag). Kolin i egg bidrar dessuten til å omdanne det ugunstige stoffet homocystein i kroppen til «snillere» stoffer.
Så det er mange grunner til å inkludere egg i kostholdet – ikke minst fordi det metter såpass godt.
Koketid for egg?
Kokt egg er en kjær frokostfavoritt for mange, men kunsten å koke det perfektet egget er ikke bare enkelt. Egg kokes på forskjellige måter helt avhengig av hva de skal brukes til og hvordan du foretrekker å spise dem.
Det er vanlig å skille mellom tre typer kokte egg:
1 Bløtkokt egg – med delvis stivnet eggehvite og bløt eggeplomme
2 Smilende egg – med stivnet eggehvite, bløt eggeplomme i midten og fast plomme i kanten
3 Hardkokt egg – med stivnet eggehvite og fast eggeplomme
Koketid for romtempererte egg:
- Bløtkokt egg: 4-6 minutter
- Smilende egg: 7-8 minutter
- Hardkokt egg: 8-10 minutter
Noen tips for best mulig resultat
FØR du koker egg:
Egg hører hjemme i kjøleskapet. Men du kan gjerne ta ut det antallet du skal bruke til frokost kvelden før – og la dem ligge på kjøkkenbenken så de får romtemperatur. En stor fordel ved å bruke romtempererte egg er at de ikke sprekker like lett under koking.
Et triks om du har glemt å ta eggene ut: Stikk et par hull i den butte enden av egget, det skal gjøre skallet mindre sårbart for å sprekke. Det er når luften ikke kommer raskt nok ut av egget at eggeskallet sprekker.
Under koking av egg:
Det er flere ting som påvirker hvor lang tid egget trenger på å koke – i tillegg til om du foretrekker egget ditt hardt, bløtt eller midt imellom:
- Størrelsen på egget
- Eggets temperatur ved kokestart
- Høydemeter over havet
Beregn koketiden fra eggene er lagt i. Juster tiden etter eggets størrelse.
Eggene bør være romtempererte. Kjøleskapskalde egg trenger ca et halvt minutt lenger koketid.
Eggkoking til fjells krever 1 minutt lenger koketid.
Årsaken er at i høyden koker vann ved lavere temperaturer enn 100 grader celsius. Det betyr at det er umulig å varme vannet opp til 100 grader. Derfor tar det lenger tid å koke egg på fjellet. Ifølge Norsk fjellheim, krever hardkokte egg omkring 10% lenger koketid i 1000–1500 meters høyde. Altså omtrent 1 minutt ekstra.
ETTER koking:
Når eggene er ferdigkokt, skal de tas opp av vannet med én gang, og avkjøles i kaldt vann. Dette er viktig for å forhindre at kokeprosessen fortsetter. Avkjøl hardkokte egg i iskaldt vann like lenge som de kokte.
Ønsker du varme egg til søndagsfrokosten, kan litt avkjølte egg legges i et kjøkkenhåndkle.