Trodde du at brennesle «bare» er et ugress? Det er helt feil. Brennesle (Urtica dioica) er en næringsrik plante som også med fordel kan brukes i mat. Blant annet blir det en kjempegod suppe når du blander brennesle sammen med potet, løk og hvitløk.
Bruk hansker når du skal plukke brenneslen. Den smaker aller best når den er ung, og det er lurt å ta toppskuddene – eller kun de 2 øverste bladsettene på hver plante.
(4 porsjoner)
1 liter unge toppskudd av brennesle
2 poteter
1 gul løk
2 hvitløkbåter
2 ss olivenolje eller rapsolje
1 liter vann
2 buljongterninger (grønnsak- eller hønsebuljong)
1 dl kremfløte (eller eventuelt et plantebasert alternativ)
litt sitronsaft
litt malt muskat
litt urtesalt
+ eventuelt litt creme fraiche til serveringen (kan sløyfes)
Skyll brenneslen godt, og hakk den grovt. Skrell potetene og del dem i terninger. Finhakk løk og hvitløk.
Ha matoljen i gryten, og surr løken og hvitløken i noen minutter. Ha i potetbitene og brenneslen sammen med vann og buljong. Kok opp, og la suppen småkoke på svak varme til poteten er møre (ca. 10 minutter). Bruk stavmikser og gjør suppen jevn. Hell i fløten og smak til med litt sitronsaft, malt muskat og urtesalt.
Server suppen rykende varm, gjerne med en klatt creme fraiche i hver tallerken.