Det er absolutt ikke nødvendig å bruke mange timer hver dag for å komme i form. Flere nyere undersøkelser slår fast at en halvtimes gåtur hver dag kan gjøre underverker for kroppen – også dersom du deler turen opp i tre etapper på ti minutter.
Orker du ikke å gå så langt i starten? Begynn heller med kortere turer og øk distansen etter hvert. Du vil ganske raskt klare å øke tempoet også.
Har du dårlig med tid? Dersom halvtimes lange turer ikke passer inn i timeplanen din, lag heller kortere økter og dytt dem innimellom de andre daglige gjøremålene dine.
Fordelene ved å gå:
- Gratis og enkelt.Gåturen koster ingenting. Å gå krever ikke noe spesielt utstyr og ingen spesielle forkunnskaper. Det er bare å sette i gang – når som helst – NÅ!
- Godt for bein og rygg.Å GÅ en tur er mindre belastende for knær og rygg enn å løpe.
- Bra for hjertet og blodomløpet. Å gå en tur senker blodtrykket, reduserer kolesterolet og er med på å motvirke slag.
- Klarner hjernen.Det øker blod – og oksygentilførselen, så du føler deg mer fokusert. Å gå er også bra for hukommelsen, kreativiteten og problemløsende egenskaper.
- Øker energinivået. Etter en god gåtur, føler du deg mer energisk.
- Gir bedre humør.Å gå tre-fire ganger i uka, i en halvtime hver gang har vist seg å få folk i bedre humør og gjøre dem lykkeligere.
- Styrker immunforsvaret.Å være ute er bra for immunforsvaret. Å gå øker oksygennivået i blodet ditt, som igjen styrker immunforsvaret så du kan stå imot forkjølelse og influensa.
- Styrker beinmuskulaturen.Som en vektbærende treningsform, så er det å ta en spasertur med på å motvirke leddgikt.
- Øker forbrenningen.Å gå forbrenner fett, men er også bra for stoffskiftet, for du fortsetter å forbrenne kalorier også etter at du har stoppet.
- Bedre nattesøvn.Frisk luft og fysisk aktivitet i løpet av dagen gjør det lettere å sove godt om natten.
Ytterligere motivasjon for gåturen:
Jo lengre du går, jo bedre vil du føle deg. Beta-endorfiner, kroppens godfølelse-kjemikalier vil slå inn etter rundt 30 minutters spasering, så bare fortsett. Å gå øker mengden av andre humør-økende kjemikalier også, som dopamin, adrenalin og serotonin.
Jo raskere du går, jo flere kalorier forbrenner du. Ta tiden på deg selv. 120 skritt i minuttet tilsvarer ca. 5 kilometer i timen, mens det raskeste folk går før det blir til løping er 150 skritt i minuttet, som tilsvarer 8 kilometer i timen.
Det kan være godt for motivasjonen å ha en skritteller, så ser du eksakt hvor mange skritt du har gått – og hvor mange kalorier du har brukt opp.
Gå-tips for mer effektiv gange
Lærer du å gå riktig, kan risikoen for belastningslidelser reduseres. Har du en god gange, utgjør det nemlig førsteklasses vedlikehold for kroppen. Bruk litt tid på å øve deg til å gå riktig – så får du enda bedre effekt av bevegelsene – og det blir bra trening.
– Finn tyngdelinjen din. Få noen til å se på deg fra siden – eller bruk eventuelt et speil. Tenk deg en lang øredobb, som starter i øret, går gjennom skulderleddet og stopper 2 cm foran ankelleddet. Forsøk å korrigere deg selv til du står helt støtt, med det rette tyngdepunktet. Prøv å huske på dette også når du går. Står du i tyngdelinjen, slipper du å bruke så mye muskler for å holde deg oppreist.
– Bruk hele foten. Når du går: land på hælen, rull på foten og spark fra med tærne – spesielt med storetåen.
– Spark fra ordentlig. Sørg for å ta i skikkelig med setemusklene når du sparker fra. Ryggen vil da få en dreining, så armene kan pendle avslappet mens du går. Det er best å ha frie hender – legg fra deg veske og bæreposer når du går aktivt. (Bruk eventuelt en liten ryggsekk til å ha vannflasken din i.)
– Lag energi. Tenk at du lager energi, la leggene dine jobbe skikkelig med å bøye og strekke ankelleddet, så får du en ekstra gevinst: blodet i leggene får mye hjelp til å bli pumpet tilbake til hjertet ditt.
– Løft hodet. Gå med løftet blikk, løft brystbeinet litt fram og opp, tyngden fram på tåen. Kjenn at du slapper av i kjeven, og at pusten går helt ned i magen, helt av seg selv.
God tur!