Hirse er sunn, glutenfri og ikke minst: næringsrik. Den smaker veldig godt hvis den blir tilberedt på riktig måte.
(4 porsjoner)
2 ½ dl hel hirse
4 dl vann
1 liter rismelk (eventuelt annen plantemelk – eller kumelk hvis du tåler det)
litt havsalt etter smak
Viktig: Aller først: Skyll hirsen godt i kaldt vann, deretter i kokende vann – for å fjerne bitterstoffene. (Hell ut dette skyllevannet.)
Kok opp 4 dl vann. Ha i hirsegrynene, skru ned varmen og la hirsen småkoke til vannet er nesten kokt inn, ca. 10 minutter. Hell i rismelken, skru opp varmen igjen og kok opp under omrøring. La grøten småkoke under lokk til den har jevnet seg – ca. 50 minutter. Smak til med litt havsalt.
Hirsegrøt kan serveres på samme måte som risgrøt – det vil si: med kanel og en klatt smør.
Som variasjon kan du tilsette småbiter av frukt og eventuelt rosiner og kanskje noen hakkede nøtter.