Iste smaker deilig og er en fin tørsteslukker når det er varmt. Det er absolutt ikke vanskelig å lage iste hjemme. Fordelen er at du kan bruke din egen favoritt-te som utgangspunkt – og dessuten at du selv kan bestemme akkurat hva slags type søtning og hvor mye søtt du vil ha oppi. Du kan også tilsette skiver eller biter av diverse frukter og bær. Da får du en naturlig sødme i isteen uten at du trenger å tilsette noe ekstra søtningsmiddel.
Grunnoppskrift til en kanne (1 liter) iste:
- 5 poser urte-te/frukt-te
- 10 dl vann
- Isbiter
Kok opp vann. Legg teposene oppi kannen, og la teen trekke i 10 minutter. Fjern teposene. Ha i isbiter til kannen er halvfull. Hell teen over isbitene og rør rundt. Sett isteen kaldt inntil servering eller nyt den med det samme.
Isteen holder seg fint i tre dager i lukket beholder i kjøleskapet.
Dersom du ønsker søtning i isteen, anbefaler vi at du tilsetter dette i teen før du heller over vannet.
Aktuelle søtningsmidler:
Honning, BjørkeSøt, Kokostblomstsukker, Sukrin, Sukrin+ Stevia (dobbelt så søt som vanlig sukker), Stevia dråper (5 dråper tilsvarer 1 ts vanlig sukker), Steviosa flytende (3 dråper tilsvarer 1 ts vanlig sukker)
Aktuelle frukter og bær som passer å dele opp og tilsette i iste like før servering:
Appelsin, lime, sitron, jordbær, bringebær, bjørnebær, fersken, nektarin, ananas, granateple, kiwi, mango, melon, pasjonsfrukt, pære
Eksempler på koffeinfrie urte-teer som passer godt som iste:
Kloster Peppermynte Te, Kloster Melisse Te, Organic India Tulsi Raspberry Peach, Organic India Tulsi Sweet Rose, Pukka Elderberry & Echinacea, Pukka Fresh Start, Pukka Lemon Ginger Manuka Honey, Pukka Three Mint, Pukka Wild Apple & Cinnamon.
Eksempler på grønne teer som passer godt som iste:
Clipper Green Tea & Lemon, Organic India Tulsi Green Tea & Pomegranate, Organic India Tulsi Sweet Lemon Green Tea, Yogi Tea Green Balance, Yogi Tea Green Energy
Historien bak iste
Iste er nedkjølt te, gjerne tilsatt isbiter og varierende mengder med sukker og noen ganger sitronsaft eller limejuice i tillegg. Isteen begynte å dukke opp i USA på 1860-tallet, og i løpet av 1870-tallet ble drikken utbredt. Det ble etter hvert en vanlig drikk på hotellmenyer og for salg på jernbanestasjoner. Etter at den amerikanske kjøpmannen Richard Blechynden introduserte isteen på verdensmessen i St. Louis i 1904, økte populariteten raskt.
Det finnes mange forskjellige fabrikkproduserte isteer som du kan kjøpe i dagligvarebutikkene, både på flaske, i pappkartong eller poser med pulver som røres ut i vann. Men de ferdige isteene inneholder som oftest mye sukker (omtrent like mye som i brus) eller de kan være tilsatt kunstige søtningsmidler.
Kilde: Wikipedia