Hummus er en kremet puré laget av kikerter. Den blir veldig mye brukt i alle landene i Midt-Østen, enten som tilbehør til middagen istedenfor poteter, eller som dipp til grønnsaker eller brød. Prøv også gjerne hummus til tapas og som supersunt smørepålegg til frokost eller lunsj.
3 dl kikerter (tørkede)
6 dl vann til bløtlegging og ytterligere 6 dl vann til koking
friskpresset sitronsaft fra ½ sitron
2 fedd presset hvitløk
1,5 dl tahini (sesamsmør)
4 ss olivenolje
1 dl vann
litt havsalt
litt hvit pepper (gjerne fra pepperkvern)
Til serveringen:
litt olivenolje
1 ss finhakket persille
10 stk kokte hele kikerter (kan utelates)
1 ss paprikapulver
Bløtlegg kikertene natten over i dobbel mengde vann.
Skyll kikertene. Kok dem i nytt vann i en romslig kjele i ca. 1 time. Kikertene skal kjennes myke – da er de ferdige.
Hell av kokevannet, og skyll ertene under rennende kaldt vann. Spar eventuelt 10 ferdigkokte kikerter til pynt.
Mal resten av kikertene i en blender, gjerne 2 ganger, til de får en myk og jevn konsistens. Med en sterk kjøkkenmaskin (foodprocessor) går det raskere – da holder det med en gang.
Tilsett sitronsaft, presset hvitløk, tahini, olivenolje og vann. Bland det hele godt. Spe på med litt mer vann om du vil ha en tynnere konsistens. Smak til med havsalt og hvit pepper.
Bre hummus utover en tallerken med gaffel. La det være et tomrom i midten, på størrelse med en femkrone. Der heller du over dråper olivenolje og legger eventuelt på 10 hele kikerter til pynt. Tilslutt drysser du over finhakket persille og paprikapulver.
Disse produktene kan bestilles i nettbutikken Helseogkost.no :
Saltå Kvarn Kikerter økologiske