Her er noen nyttige fakta om feber som det kan være greit å vite om. Hva er feber? Hvorfor får vi egentlig feber? Hva er de vanligste tegnene på feber? Kan høy feber være farlig? Kan jeg jobbe eller trene selv om jeg har feber? Dessuten: finnes det noen gode tips mot feber?
Hva er feber?
Normal kroppstemperatur er rundt 37 grader, men kan variere 0,5- 1,0 grader gjennom døgnet og er alltid høyere om kvelden.
Du har feber når kroppstemperaturen din er på 38,0º C eller mer på dagtid (målt i endetarmen). Barn får lettere feber enn voksne, og de får ofte høyere feber.
Høy feber, over 40 grader, kan være en belastning for kroppen. Feber er et vanlig symptom på sykdom, men det er ingen sykdom i seg selv.
Hvorfor får vi feber?
Feber er et viktig ledd i kroppens forsvar mot infeksjoner.
Kroppstemperaturen reguleres av en termostat i hjernen. Normal kroppstemperatur varierer i løpet av dagen og er høyest på kvelden. Ved infeksjon med virus eller bakterier frigjør kroppen stoffer som øker temperaturen og aktiverer kroppens forsvarssystem. Immunforsvaret vårt jobber mest effektivt mot virus eller bakterier når vi har en kroppstemperatur på mellom 38 og 39 grader.
Frysninger og skjelvinger er tegn på at kroppstemperaturen øker, mens svetting og varmefølelse tyder på at temperaturen faller.
Hva er de vanligste tegnene på feber?
De vanligste tegnene på feber hos voksne er hodepine, kuldefornemmelse, i tillegg til varierende grad av ledd- og muskelsmerter. Dessuten blir du gjerne generelt mer slapp og sliten når du har feber.
Når det gjelder barn, er det litt annerledes. Barn kan ha høy feber uten å være særlig plaget av det. Hos barn er det derfor alltid viktig å vurdere allmenntilstanden:
-Får du god kontakt med barnet som vanlig?
-Vil barnet leke?
-Har barnet lyst på drikke?
-Har barnet normal hudfarge?
-Virker det som barnet strever med pusten?
-Har barnet problemer med å holde seg våken?
En grei sikkerhetsregel:
Hvis en baby får høy feber i løpet av de første tre levemånedene, kan den være alvorlig syk. Da burde raskt kontakte lege.
Hvordan måles temperaturen best?
Å kjenne på huden for å avgjøre kroppstemperaturen er ikke godt nok. Det sikreste er å måle temperaturen i endetarmen. Bruk et digitalt termometer.
Temperaturmåling med øretermometer kan være upålitelig (spesielt hos barn) og anbefales ikke.
Hvor høy feber kan være farlig – og hva med langvarig feber?
For både voksne og barn er det en kjensgjerning at hvis feberen blir veldig høy, kan den gå utover bevisstheten – og da kan feberen være farlig. Det er alltid best å kontakte lege for sikkerhets skyld hvis feberen overstiger 41 grader.
Hvor lenge feberen varer er helt avhengig av sykdomsbildet. Noen ganger varer feberen i et par dager eller kanskje tre, mens enkelte ganger kan den vare i flere måneder. Uansett vil være fordelaktig å kontakte lege dersom du har hatt feber i over tre dager, fordi langvarig feber som regel skyldes noe mer alvorlig enn influensa.
Tips for å takle feber
Det finnes legemidler som demper feberen, men feber er en del av kroppens forsvar ved infeksjoner og skal ikke nødvendigvis behandles (i hvert fall ikke hvis feberen ikke overstiger 40 grader). Vanligvis er det bedre å lytte til kroppen som er i full krig mot uønskede inntrengere – og som derfor trenger at du senker det normale aktivitetsnivået ditt.
Nyttige tips hvis du har feber over 38,5 grader på dagtid:
-La det naturlige immunforsvaret i kroppen din få gjøre jobben sin i fred
-Bli hjemme og ta det helt med ro noen dager. Hvil eller sov litt også på dagtid hvis du kjenner deg utmattet
-Ha gjerne på litt rolig musikk i bakgrunnen
-Bla i et ukeblad eller to – eller les litt i en bok – hvis du orker det
-Pass på å få i deg nok drikke (vann eller te)
-Alkohol er ikke anbefalt hvis du har feber
-Reis deg opp og gå gjerne litt rundt omkring i huset hvis feberen tillater det
-Ikke forsøk å dra av gårde på trening hvis du har feber – det er ikke anbefalt å gjøre store fysiske anstrengelser mens du har feber. Da risikerer du bare at kroppen blir så nedsatt at den ikke klarer å bekjempe de uønskede inntrengerne.
– Oppsøk lege dersom feberen varer mer enn tre dager eller hvis feberen overstiger 40 grader.
God bedring!