Når du ler, produserer kroppen endorfiner. Det er et hormon som demper stress, døyver smerte og får deg til å føle mer velvære. Latteren setter fart i hjernen, blodomløpet, hjertet, musklene og fordøyelsen, og lungene blir fylt med oksygen.
Etter at du har ledd ferdig, synker blodtrykket, musklene slapper av, og du kan hvile ut både fysisk og psykisk.
Dessuten: Når du ler, smitter det over på andre. Stemningen blir muntrere, og du blir i enda bedre humør. Latter styrker selvtilliten og øker følelsen av samhørighet når flere ler av det samme.
Vi ler best og oftest sammen med mennesker vi kjenner. Språket er det vi vanligvis bruker for å få noen til å le, men det er ulike meninger om hva som egentlig er morsomt. Kvinner og menn ler ikke nødvendigvis av de samme tingene, og mennesker fra forskjellige deler av verden har ulik humor.
Glade, humoristiske personer har det bedre og presterer mer enn andre, og humor er derfor en egenskap som også er viktig i jobbsammenheng. De aller fleste trives bedre på arbeidsplassen når de får anledning til å snakke og le sammen en eller flere ganger i løpet av arbeidsdagen.
Kan du lære deg til å bli gladere?
Ja, faktisk! Hvis du prøver å se det komiske i tilværelsen og aktivt bruker alle anledninger som dukker opp, føler du deg mer morsom. Da vil også andre oppfatte deg som morsom, og du vil få enda mer glede inn i livet ditt.
Noen glade tips:
– Hvis du ser glad ut, så blir du glad.
– Smil til andre, så får du smil tilbake.
– Oppsøk andre glade mennesker. Delt glede er dobbel glede!
– Vær sammen med barn! De ler mer enn dobbelt så mye som voksne.
– Lær deg å kjenne din egen humor. Hva gjør deg glad? Hva ler du av?
– Les morsomme bøker eller blader.
– Se gøyale filmer.
En god latter forlenger livet. En amerikansk undersøkelse viser at optimisten lever omtrent 20 prosent lengre enn pessimisten. Så det er absolutt all grunn til å ta humor på alvor!
Sagt om latter:
«Man burde heller bevege to muskler for å le, istedenfor tretten til å rynke pannen og vise tenner.»
(Jacques Tati)
«Det er folks egen skyld hvis de er i godt humør. Det er nok å være bekymret over.»
(Christian Sørensen)