«Hun skal sikkert ha mensen snart.» Er du kvinne, har du sikkert hørt den spøkefulle kommentaren flere ganger, hvis du har hatt litt «kort lunte» en dag. Er du mann, har du kanskje fleipet med nettopp PMS-begrepet. I familier der mor er hardt rammet av PMS, spøkes det derimot ikke med det. Der vet både store og små at noen dager i måneden er ekstra utfordrende for mor eller datter (eller begge to), og at hele familien kan bli påvirket av dette.
Hva er PMS?
PMS (= premenstruell spenning eller premenstruelt syndrom) er et samlebegrep for de fysiske og psykiske plagene mange kvinner opplever mellom 2 og 12 dager før menstruasjonen, og som forsvinner når blødningen starter. PMS er vanligst ved 25- til 40-årsalderen.
De vanligste fysiske symptomene er ømme og verkende bryster, væskeansamling i kroppen, hevelser ulike steder, oppblåst mage, magesmerter, vektøkning, uren hud, ryggsmerter (særlig i korsryggen), hodepine og lite energi. Har du kroniske sykdommer som astma, allergi, epilepsi og migrene, blir disse ofte forverret.
De typiske psykiske symptomene er konsentrasjonsvansker, anspenthet, rastløshet, irritabilitet, aggresjon, følelsesmessig ubalanse, angst, depresjon, økt appetitt, søthunger og søvnproblemer.
Hva er årsaken til PMS?
Både innen naturmedisin og tradisjonell medisin er det enighet om at PMS skyldes hormonsvingninger. Imidlertid er det stor uenighet om hvorfor disse svingningene oppstår. Noen hevder at PMS kanskje kan være en velferdssykdom, siden PMS er atskillig mer utbredt blant kvinner i moderne industrisamfunn.
I Sverige har forskningen omkring årsaken til PMS kommet lenger enn her i landet. Ved universitetssykehuset i Umeå har de fastslått at samspillet mellom kjønnshormoner og visse signalstoffer i hjernen, spesielt serotonin, har betydning for PMS-symptomer som angst og depresjon. Mangel på serotonin i hjernen kan føre til depresjon – det som skiller PMS fra en ”vanlig” depresjon, er at plagene følger kvinnens menssyklus og forsvinner dermed plutselig når blødningen kommer.
Innen naturmedisin mener mange at PMS skyldes en generell ubalanse i hormonnivået i kroppen.
En del hevder også at matintoleranse, candida-overvekst, parasitter og virus kan bidra til at kvinner får PMS-plager.
Hva kan du som er kvinne gjøre?
Alle kvinner har individuelle plager, og dermed finnes det ingen «fasitsvar». Men de aller fleste vil nok ha nytte av noen av disse tipsene:
– Gå tur, aller helst i solskinn, for det øker også serotoninnivået i hjernen. Resten av måneden er det nyttig for kroppen å bevege seg mer. God fysisk form ser ut til å minske PMS.
– Stress mindre. Mange kvinner opplever at stress forverrer PMS-plagene. Det kan være en god idé å lære deg avspenningsteknikker som meditasjon eller yoga.
– Spis riktig. I dagene før menstruasjonen er det ekstra viktig at du får i deg mye frukt og grønnsaker og at du drikker mye vann, som gjør at væskebalansen i kroppen blir riktig. Dessuten er det fornuftig å velge noen middagsretter med fet fisk (eller eventuelt ta et kosttilskudd med omega-3-fettsyrer), siden PMS-humørsvingningene ofte kan være et symptom på at kroppen mangler essensielle fettsyrer. Hvis du heller i deg mye kaffe og alkohol og spiser mye mettet fett, salt, sukker, sjokolade og melkeprodukter, vil du kanskje merke at plagene blir verre.
– Sov godt. Nok søvn er nødvendig for at kroppen skal hente seg inn etter dagens mange gjøremål.
– P-piller kan være verdt et forsøk, hvis du samtidig har brukt for prevensjon. Det må i så fall være monofasiske p-piller (likt hormoninnhold i alle pillene).
– Mange PMS-rammede kvinner har for lite av hormonet progesteron og opplever at plagene forsvinner når de smører seg med naturlig progesteronkrem (Women’s Care Plus). Denne kremen skal ikke brukes hele tiden – kun 14 dager i måneden, i tiden fra eggløsningen til mensen starter.
– En del kvinner velger å prøve naturmedisin. Johannesurt (Hypericum perforatum) er et velkjent naturlegemiddel mot lettere depresjoner, som samtidig kan redusere hodepine og søvnproblemer. (OBS: Johannesurt kan kollidere med andre legemidler og svekke effekten av p-piller. Kontakt en lege eller naturterapeut hvis du er i tvil om du kan bruke johannesurt mot PMS.) Legevendelrot (Valeriana officinalis) har en lett beroligende effekt og kan hjelpe mot anspenthet og søvnvansker.
– Det finnes også flere ulike kosttilskudd som kan minske plagene betraktelig. Nattlysolje (som inneholder omega-6-fettsyrer) anbefales ofte mot PMS-plager. Det gir best effekt hvis du samtidig tar tilskudd av mineralet sink og B6-vitamin. Mange kvinner synes at tilskudd av alle B-vitaminene i form av et B-vitaminkompleks hjelper dem, særlig hvis de har lite energi i dagene før mensen. Andre har god nytte av et daglig tilskudd av magnesium (i kapselform eller i flytende form), mens noen blir bedre av å tilføre kroppen ekstra kalsium og tilskudd av E-vitamin. Wild Yam (Dioscorea villosa – viltvoksende meksikansk yamsrot) kan virke balanserende på kroppens egen hormonproduksjon og kan dermed også være gunstig mot PMS. Dong Quai (Angelica sinensis – en kinesisk variant av vår egen kvann) er et vanlig middel mot PMS innen kinesisk urtemedisin. Også bipollen er kjent som et godt middel mot PMS. Dessuten finnes det flere kombinasjonsprodukter på markedet som inneholder ulike blandinger av urter, vitaminer og mineraler som er gunstige mot PMS. Mange kvinner har også hatt god effekt av den hormonbalanserende Kinesisk Balanse-te, som er basert på velkjente ingredienser fra kinesisk urtemedisin. Sjekk utvalget av kosttilskudd mot PMS i nettbutikken Helseogkost.no
– Akupunktur har god effekt mot mange av de typiske PMS-problemene.
– Homeopatisk medisin kan også være til hjelp for mange.
Uansett hva slags opplevelser du har hatt med PMS, er det kanskje på tide å velge noen nye veier for å komme deg lettere gjennom de mest utfordrende dagene i måneden?